Paragrafen

Bedrijfsvoering

Stand van zaken Organisatieontwikkeling
In 2017 bevonden we ons in een situatie waar de kloof tussen wat politiek gewenst was en ambtelijk werd gedaan groot was, we een onevenwichtig personeelsbestand hadden, systemen waren leidend geworden, er was weinig geïnvesteerd in onze eigen medewerkers en het vertrouwen van onze inwoners was laag. Ook bevonden we ons in een positie waar we onder toezicht stonden van de provincie en de basis in de bedrijfsvoering niet op orde was.

Na een 100-dagen-notitie en een principebesluit van het college in 2017 is er binnen de ambtelijke organisatie dan ook een reorganisatie ingezet. Op 1 april 2019  heeft dit vervolgens vorm gekregen in een formele omslag vanuit het sectorenmodel naar een structuur met lijn-, programma- en wijksturing. Behalve aan de kant van de structuur is er ook veel geïnvesteerd in het leiderschap binnen de organisatie en het komen tot een andere manier van werken, waarbij het samenspel met de stad nadrukkelijk gezocht wordt. Een inzet dus op structuur, cultuur, processen en inhoud.

Bij dit alles is bewust de keuze gemaakt om dit zoveel mogelijk te doen met onze eigen mensen en door nieuwe functies zoals het teammanagement en programmamanagement dan ook zoveel mogelijk met eigen mensen in te vullen. Vanuit het programma Organisatieontwikkeling is op deze doorontwikkeling nadrukkelijk extra geïnvesteerd.
Ook het komen tot de basis op orde binnen de bedrijfsvoering heeft veel extra aandacht gekregen. De taakstellingen die er lagen, zijn gerealiseerd, er heeft een afslanking plaatsgevonden en met behulp van flankerend beleid realiseren we vanaf 2022 een structurele besparing.

Belangrijke opgaven waar we in 2021 nog nadrukkelijk een extra inspanning op zullen moeten leveren, zijn stadsontwikkeling, leiderschap en de wijkregie en daarnaast is er de komende jaren natuurlijk blijvende aandacht nodig voor het anders werken aan het samenspel met de stad, maar dat geldt voor zowel de organisatie, het college als de raad.

Een mooi resultaat dat niet alleen de verdienste is van een college en directie, maar waar iedereen in de organisatie zijn steentje aan heeft bijgedragen.
De doorontwikkeling van de organisatie is daarmee nog niet klaar. Dat is een doorontwikkeling eigenlijk nooit. Tegelijkertijd is de organisatie wel veel wendbaarder geworden, waarmee we verwachten dat we nu makkelijker in kunnen blijven spelen op veranderingen of nieuwe uitdagingen.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 01/07/2021 12:01:28 met de export van 01/07/2021 11:59:45