Het coronavirus houdt ons land in de greep en domineert het nieuws al geruime periode. De impact van de getroffen maatregelen op de maatschappij is enorm. Ook de impact op de gemeente Almelo is groot. In de aanloop naar het opstellen van de begroting is hier expliciet aandacht aan besteed. Er is onder andere een werksessie georganiseerd met alle betrokkenen om de financiële gevolgen en de effecten op de doelstellingen van de programma’s en lijnactiviteiten in beeld te brengen.
De effecten van het coronavirus werken op drie manieren door in de voorliggende begroting:
- Wij hebben onze financiële ramingen bijgesteld.
Toen de eerste maatregelen tegen de uitbraak van het coronavirus in Nederland werden ingevoerd, waren veel effecten nog onzeker. Inmiddels hebben een groot aantal effecten zich al voorgedaan. Daar waar deze effecten met zekerheid impact hebben op de begroting 2021 en de meerjarenraming 2022-2024, zijn de ramingen naar een realistisch niveau bijgesteld. Als gevolg van extra uitgaven in het kader van de open-einde regelingen voor inkomensondersteuning (BUIG/bijstand) en het sociaal domein is er daardoor sprake van een significante bijstelling van het financieel meerjarenperspectief. Belangrijke financiële effecten die wij in 2020 zien en waarover de raad via de tussentijdse rapportages is geïnformeerd, zoals bijvoorbeeld het wegvallen van parkeeropbrengsten en inkomsten uit toeristenbelasting, hebben wij gelet op de onzekerheden met betrekking tot het verdere verloop van de crisis, vooralsnog niet structureel vertaald in deze begroting. Deze effecten zijn als risico aangemerkt en zijn betrokken bij de bepaling van het benodigde weerstandsvermogen. Een overzicht van de financiële bijstellingen is opgenomen in paragraaf 3.3.
- Corona heeft effect op het bereiken van onze beleidsdoelstellingen.
Dit komt tot uiting in de programmaplan van deze begroting. Per programma gaan wij uitgebreid in op de gevolgen van corona voor onze stad, en daarmee samenhangend ook op de gevolgen voor de doelstellingen van onze programma’s. Voor de programma’s Binnenstad en Economie & participatie zien wij aanleiding om de programmadoelstellingen bij te stellen.
- We zien ons risicoprofiel toenemen.
Natuurlijk blijft er ook nog veel onzeker ten aanzien van de effecten van het coronavirus. Zo weten we niet hoe lang de crisis duurt, of er nog sprake zal zijn van aangescherpte maatregelen en wat de effecten op de economie zijn. Deze onzekerheden zijn als risico’s aangemerkt en op die wijze in de begroting verwerkt. In de paragraaf weerstandsvermogen zijn de belangrijkste financiële en maatschappelijke risico’s toegelicht en zijn de financiële effecten gekwantificeerd. De risico’s zijn zeer uiteenlopend van aard. Zo zien we de ontwikkeling van de uitgestelde zorgvraag en belemmeringen in de uitvoering van voorliggende voorzieningen die tot hogere zorgkosten kan leiden, maar ook verminderde sociale cohesie en vertrouwen. In totaal is voor 4,3 miljoen euro aan corona-risico’s meegenomen in ons gemeentelijk risicoprofiel. Dit zorgt voor een toename van 1,2 miljoen euro van het benodigde weerstandsvermogen naar 12,4 miljoen euro.