De coronacrisis leidt voor het programma Duurzaamheid niet tot grote vertragingen of grote risico’s. Alleen in het kader van participatie is er iets vertraging. Hiervoor wordt aan een (digitale) oplossing gewerkt.
Verder identificeren we de volgende ontwikkelingen:
1. Verduurzamen
Door de huidige omstandigheden, als gevolg van het corona-virus, kan het verduurzamen van gebouwen, het plaatsen van zonnepanelen en de aanschaf van elektrische auto’s bij (met name) bedrijven een iets lagere prioriteit krijgen.
2. Regionale Energie Strategie (RES)
Doordat het Rijk het tijdschema voor de Regionale Energie Strategie (RES) heeft verruimd, hebben regio’s meer ruimte voor een politiek en maatschappelijk gedragen proces en kunnen ze tegelijkertijd blijven werken aan een duurzame toekomst. In Twente hebben we voor de bestuurlijk vastgestelde concept-RES het oorspronkelijke tijdspad van 1 juni 2020 in plaats van 1 oktober 2020 aangehouden omdat we al op schema lagen in tegenstelling tot enkele andere regio’s.
Voor de RES 1.0 maken we wel gebruik van de extra tijd tot 1 juli 2021 in plaats van 1 maart 2021.
3. Participatie
Hoe pak je participatie in deze tijden op? Bijeenkomsten organiseren kan in beperkte mate. Gelukkig zien we steeds meer voorbeelden van digitale participatie voorbij komen. Dit kost wat tijd maar vooralsnog heeft het corona-virus hier geen grote invloed op.
Bij de volgende grote projecten is participatie een belangrijk onderdeel:
- De Duurzame energie ladder Almelo is vastgesteld en twee gebieden zijn aangewezen waar op grote schaal duurzame energie kan worden opgewekt. We zijn met een initiatiefnemer in gesprek hoe het gebiedsproces ingestoken moet worden, wat de randvoorwaarden zijn en hoe het participatieproces zal verlopen.
- De warmtevisie is vastgesteld en we zijn gestart met de wijkuitvoeringsplannen. Hierin is ook het participatieproces een belangrijk onderdeel.
- Dit geldt ook voor de risicodialogen die we willen voeren met onze inwoners over de stresstesten in het kader van klimaatadaptatie.
Langere termijn
Het Rijk heeft aangegeven het klimaatakkoord te willen blijven uitvoeren zoals is afgesproken. Dit kan een grote impuls zijn voor de bouw- en installatiesector. Tijdens de vorige crisis is gebleken dat deze sector een belangrijke aanjager is voor de Twentse economie. De energietransitie creëert nieuwe banen en stevig inzetten op de energietransitie geeft een flinke impuls. De gemeente kan met extra investeringen op het gebied van duurzaamheid (duurzaam inkopen, verduurzamen eigen vastgoed maar ook inwoners, bedrijven en instellingen stimuleren te verduurzamen, wijkuitvoeringsplannen uitvoeren, grootschalige duurzame energieprojecten stimuleren, etc.) daar aan bijdragen. Door onverminderd in te zetten op de realisatie van ons programma geven we de economie een duurzame impuls.
Het beschikbaar stellen van voldoende financiële middelen door het Rijk voor de uitvoering van het Klimaatakkoord is juist in een recessie belangrijk.