Programmaplan

Programma Duurzaamheid

Wat willen we bereiken?

Ambitie

Almelo is bij uitstek een bomen- en waterstad. Niet veel steden in Nederland kunnen bogen op water dat tot in het stadshart reikt. Evenmin hebben veel steden de hoeveelheid bomen die Almelo rijk is. Naast het behoud van deze prachtige kenmerken ligt er ook voor Almelo een dringende opgave om onze leefomgeving en ons milieu te behouden voor toekomstige generaties. Duurzaamheid is geen overbodige luxe; het is een urgente verantwoordelijkheid die op een ieders schouders rust.

We zetten sterk in op duurzaamheid, met de focus op Energietransitie en Klimaatadaptatie.
Almelo wordt nog groener en krijgt meer water zodat we als stad voorbereid zijn op de gevolgen van de klimaatveranderingen. We worden een klimaatrobuuste stad. De CO2uitstoot zal sterk verminderen omdat we op een duurzame wijze energie opwekken. De infrastructuur voor het opladen van auto’s zal anders worden dan tot nu toe gebruikelijk. En we maken meer gebruik van de (elektrische) fiets. We gaan naar een circulaire en meer lokaal gerichte economie. Hergebruik van grondstoffen wordt nog vanzelfsprekender. Hierdoor zal Almelo er over een aantal jaren anders uitzien.
Het programma Duurzaamheid zoekt steeds meer de samenwerking op met andere programma's en de wijkregisseurs. Duurzaamheid is verankerd in de Omgevingsvisie, via het ondernemersloket worden bedrijven ondersteund met het verduurzamen van hun bedrijf en bij programma Nieuwstraatkwartier en Binnenstad wordt verduurzamen van huizen en klimaatadtapatie gezamenlijk opgepakt waar dat kan. De wijkregisseurs worden in een vroeg stadium betrokken bij projecten in hun wijk en er wordt gekeken waar we elkaar kunnen versterken.

Visie

Een mooie groene en blauwe stad die in stappen naar 2050 bijna energie neutraal is. Een stad waar het fijn en betaalbaar wonen en werken is en waar inwoners trots zijn op hun stad!

  1. Almelo is groener, schoner en beter voorbereid op en bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering
  2. Almelose inwoners, bedrijven en instellingen dragen bij aan een duurzamer Almelo

Strategische en operationele doelstellingen

  1. In 2022 is de openbare ruimte schoner met meer (functioneel en natuurlijk) groen, meer onverhard terrein en meer open water van goede kwaliteit.
  • Toename van in totaal 6.000 m2 groen en onverhard terrein in 2022 in de openbare ruimte van de gemeente Almelo.
  • Eind 2022 doen 20 Almelose scholen mee aan educatieprojecten over afval.
  1. In 2022 is de openbare ruimte in Almelo beter voorbereid op en bestand tegen wateroverlast en hittestress.
  • Toename van in totaal 5.000 m2 open water in 2022 in de gemeente Almelo.
  1. In 2022 gebruiken Almelose inwoners, bedrijven en instellingen relatief minder fossiele en meer duurzame energie en ervaren hiervan ook de voordelen.
  • Eind 2022 is 20% van het totale energiegebruik in Almelo duurzaam opgewekt.
  • In 2022 rijden er 1.000 personenauto’s in Almelo op elektriciteit (Full Electric Vehicle (FEV) en Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)) of waterstof
  1. In 2022 kunnen inwoners makkelijker duurzame initiatieven nemen
  • In 2022 zijn er ten minste 12 initiatieven van inwoners op het gebied van duurzaamheid (zoals energiecoöperaties) waar meerdere huishoudens aan mee doen.
ga terug
Deze pagina is gebouwd op 01/07/2021 12:01:28 met de export van 01/07/2021 11:59:45