Risico’s in relatie doelstellingen
1. Sociaal effect: Verminderen sociale cohesie in de stad en aantasting sociale weerbaarheid tegen (ondermijnende) criminaliteit met als gevolg overlast en toename onveiligheidsgevoel.
Met name in kwetsbare wijken en bij kwetsbare inwoners waar zorg & preventie onder druk komt te staan en spanningen onderling kunnen oplopen, zowel achter de voordeur als op straat (sociale onrust c.q. calamiteiten en escalatie incidenten). De kosten voor repressie zijn hoger dan preventie. Datzelfde geldt voor geëscaleerde sociale problemen in vergelijking met inzet in het voorliggende veld of vanuit de toegang.
Impact doelstelling:
Kerndoelstelling van het programma is het vergroten van vertrouwen en het stedelijk veiligheidsgevoel. Omdat het sociale effect de veiligheidsbeleving en het vertrouwen in de overheid negatief aantast heeft dit risico veel impact op de doelstelling van het programma.
2. Repressief effect: Handhaving van de noodverordening is een extra gemeentelijke handhavingstaak als gevolg van de COVID-19 crisis.
Tevens moet de crisisorganisatie worden bemenst om de crisis te beheersen, hetgeen ook vanuit de gemeente Almelo inzet vraagt. De continuïteit van het (verhoogde) niveau van toezicht en handhaving komt bij langere duur van de crisis onder druk te staan. Bovenomschreven sociaal effect leidt tot meer interventies en repressieve maatregelen hetgeen personele capaciteit (kosten uitvoering) vereist. Dit geldt zeker als de handhavingstaken meer naar regionaal en op lokaal niveau worden gedelegeerd.
Impact doelstelling:
Het programma is flexibel ingericht om adequaat te reageren op maatschappelijke actuele veiligheid- en handhavingsopgaven. Het financiële risico op extra handhavingskosten is meegenomen in de berekening van het weerstandsvermogen.