Aan de ambitie 'Samen maken we Almelo veiliger' wordt in 2021 onder meer op de volgende manieren een bijdrage geleverd:
Wij...
- volgen snel en zichtbaar meldingen van overlast op;
- ondersteunen het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving en versterken daarmee het vertrouwen in toezicht en handhaving (leefbaar en veilig) bijvoorbeeld door cameratoezicht, het herplaatsen en technisch aanpassen van de camera's na voltooiing vernieuwing binnenstad en de migratie van het cameratoezicht naar de regionale meldkamer;
- controleren onder meer gebiedsgericht of inwoners en bedrijven strafrechtelijke en bestuursrechtelijke regels naleven;
- lanceren een informatiecampagne hoe inwoners zelf kunnen bijdragen aan een veiliger buurt;
- geven voorlichting hoe inwoners zelf een buurtpreventieteam kunnen starten;
- stimuleren initiatieven van inwoners die hun straat, wijk of buurt veiliger willen maken;
- investeren in sociale veiligheid op wijk- en buurtniveau;
- versterken de verbinding tussen het zorg- en veiligheidsdomein door een integrale aanpak van kwetsbare personen met verward gedrag en flankeren bij een sluitende aanpak van mensenhandel;
- investeren in continuïteit en kwaliteit van toezichthouders die meer gebied- en probleemgericht gaan werken.
Start Deelprogramma Zorg en Veiligheid
Het deelprogramma Zorg en Veiligheid is in juli 2020 gestart en loopt tot het einde van het programma in 2022. In de eerste fase van het programma Veiligheid lag de focus op bestuurlijke interventies en repressie (aanpak ondermijnende criminaliteit en handhaving). Nu dit stevig staat en resultaten zijn geboekt, kan de focus worden verschoven naar het verder bevorderen van de sociale veiligheid en de persoonsgerichte aanpak.
Ook in het licht van de Corona-crisis en de daarvan te verwachten effecten op de sociale veiligheid komt nu voor de tweede helft van de programmalooptijd het accent meer te liggen op het verstevigen van de verbinding tussen zorg en veiligheid. Dit om sociale veiligheid te beschermen en te stimuleren.
Meer specifiek wordt er in 2021 ingezet op:
1. Kwetsbare personen met verward gedrag
Integrale aandacht voor kwetsbare personen door hen de juiste hulp en zorg te kunnen bieden en daarmee onveilige situaties te voorkomen.
2. Aanpak Mensenhandel
De sluitende aanpak mensenhandel moet lokaal vorm krijgen en worden geïmplementeerd. Aandacht voor met name preventie, vroegsignalering, hulptrajecten en aansluiten bij het regionaal Kenniscentrum (regio financiering). Voor de implementatie en uitvoering van het plan van aanpak is bij de perspectiefnota 2020 een incidenteel budget van 50.000 euro per jaar (2021 en 2022) beschikbaar gesteld. De bestuursopdracht wordt gezamenlijk met Veiligheid uitgevoerd.
3. Cameratoezicht
Cameratoezicht draagt bij aan de openbare orde en veiligheid in Almelo. In de programmabegroting 2020 zijn middelen beschikbaar gesteld voor de uitbreiding op plekken waar dat ter bescherming van de openbare orde en veiligheid noodzakelijk is. Het aantal cameraposities in de binnenstad is uitgebreid van 15 naar 22. Daarmee vallen ook de aanlooproutes naar het uitgaansgebied onder het cameratoezicht. Het cameratoezicht en het live uitlezen van de camera’s tijdens de stapavonden en tijdens grotere evenementen is ondergebracht bij de Regionale Toezichtsruimte (RTR), locatie Demmersweg 55 in Hengelo. Deze locatie is gekozen vanwege de situering van de meldkamer Twente en het regionaal coördinatiecentrum.