Programmaplan

Programma Economie en participatie

Voor hoofddoel I "Almelo, hier wordt gewerkt" voeren we de volgende projecten en activiteiten uit:

  1. Verminderen mismatch op de arbeidsmarkt

Flexibiliteit op de regionale arbeidsmarkt en brede inzet van werknemers blijkt ook nu erg belangrijk. Daarom doet Almelo mee in de regionale projecten die beogen de huidige arbeidsmarkt én scholingsstructuur meer in te richten op competentie ontwikkelingen bij onze jeugd en werknemers. Het doel is om een flexibele (scholings)infrastructuur in te richten, zo mogelijk op de werkvloer zelf, waardoor mensen zich continu kunnen bekwamen voor de huidige en toekomstige eisen van de arbeidsmarkt.

In 2019 hebben we in Almelo een samenwerkingsverband opgezet voor de logistieke sector in de vorm van het Twents Huis van de Logistiek. Sindsdien hebben we een pilot gedraaid met werkfittrajecten in de logistiek en is er een stevige marketing campagne opgezet. Jaarlijks worden er meerdere evenementen georganiseerd, waaronder de week van de logistiek, en er is een platform opgericht waar men zich kan oriënteren op werken in de logistiek (indelogistiek.nl). De tweede fase van het Twents Huis van de Logistiek zal gericht zijn op onderwijs en innovatie. Het doel is om in het kader van een Leven Lang Ontwikkelen een Learning Community op te zetten om kennis te ontwikkelen en te delen en onderwijs te vernieuwen om zo voor deze sector betere medewerkers voor de toekomst te leveren. Ook zullen nieuwe werkfittrajecten gestart worden voor onze bijstandsklanten die via deze route aan het werk kunnen in de logistiek. In 2021 zal hier een concreet plan voor worden gemaakt en uitgevoerd. De Gemeente Almelo participeert hierin.

Tot juni 2020 waren er 2.667 aanvragen gedaan bij het Twents Fonds voor Vakmanschap waarvan 414 door
Almelose inwoners. Van deze aanvragen werden er 127 toegewezen. We blijven in 2021 werkzoekenden en
werkenden actief benaderen en helpen om gebruik te maken van het scholingsfonds zodat men grotere kans
op duurzaam werk heeft en er makkelijker stappen gemaakt kunnen worden van de ene naar de andere
beroepen sector door werknemers die hun baan dreigen te verliezen.

  1. Ondersteunen van Almeloërs met bijstand én problematische schulden, bij het vinden van werk.

In 2021 gaan we binnen het Schuldenlab Almelo verder met de in 2020 gestarte projecten. Dit betreft onder meer de Doorbraakmethode, Jeugd heeft de Toekomst (een combinatie tussen het Jongerenperspectieffonds en de Twentse Belofte 5), de inzet van schuldenspecialisten, het project ‘Grip op bewindvoering’ en preventieprojecten gericht op jongeren en kinderen.

  • De doorbraakmethode moet in 2021 voor minimaal 150 casussen worden ingezet. In totaal moet de besparing over de jaren ’19-’21 uitkomen op 4,5 miljoen euro.
  • De inzet van schuldenspecialisten leidt tot netto maatschappelijk resultaat door onder meer het voorkomen van (toenemende) schuldenlast (63%), huisuitzettingen (12%), afsluiting van gas en water en licht (4%). Het netto rendement welke de schuldenspecialisten hebben gerealiseerd (periode 1 maart 2020 t/m 31-07-2020) is 16.000 euro.
  • De opdracht voor het project ‘Jeugd heeft de toekomst’ is om te onderzoeken of intensieve en langdurige begeleiding van circa 20 jongeren zonder startkwalificatie en/of met forse schuldenproblematiek kan leiden tot een maatschappelijke opbrengst die de investering overstijgt. Dit betreft een pilot.
  • Grip op bewindvoering moet leiden tot een vermindering van de instroom in bewindvoering en een vergroting van de uitstroom. Maatstaf hierbij is het aantal mensen dat bijzondere bijstand voor bewindvoering kreeg. We streven naar een daling van 15% in 2023 ten opzichte van het aantal begin 2019 (1.150 mensen)
  • Preventieprojecten voor jeugdigen zijn in opbrengst niet te kwantificeren, maar dragen bij aan het duurzaam voorkomen van financieel ongezond gedrag en het ontstaan van schulden.

In alle projecten werken we waar mogelijk samen met lokale partners zoals de vrijwilligersorganisaties voor schuldhulpverlening, de Rabobank, het ROC van Twente en Saxion.

  1. Inzet van alle participatie instrumenten om de kans op werk te vergroten

We voeren de Participatie-wet uit:

  • Het hanteren en uitvoeren van het uitvoeringskader Participatiewet 2019-2022
  • Inclusieve arbeidsmarkt: faciliteren van plaatsingen van mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere werkgever.
  • Uitvoering geven aan de verordening maatschappelijk nuttige tegenprestatie die in september 2020 is vastgesteld.
  • Doorontwikkeling van de wijkgerichte uitvoering die in 2020 is geïmplementeerd. Door een brede intake op alle leefgebieden verwachten we de inwoner beter te kunnen helpen.
  • Slim investeren in mensen: Met inzet van zowel overheid, onderwijs als betrokkenen zelf, proberen we mensen die al langere tijd in de bijstand zitten, weer aan het werk te krijgen. Bijvoorbeeld door te investeren in werkfittrajecten, zodat mensen meteen weer aan het werk kunnen als een baan zich aandient.
  • We gaan extra inzetten op inwoners die als gevolg van de coronacrisis afhankelijk zijn geworden van een bijstandsuitkering.
  • We gaan de begeleiding van inwoners uitbreiden met een Werkplein app. Inwoners kunnen door gebruik te maken van deze app eenvoudig op vacatures reageren.
  1. Ondersteunen van initiatieven vanuit ondernemers voor banen in de techniek en logistiek.

Techniek en jongeren is al jaren een uitdaging. Onze bedrijven springen om nieuwe aanwas. In 2021 blijven wij een aantal initiatieven ondersteunen, zoals Techniek Pact, Ontdek High Tech Almelo, Week van de techniek, waarbij ons bedrijfsleven en onderwijsinstellingen samenwerken om de jeugd enthousiast te maken over het werken in de techniek en waarbij ze kennismaken met bedrijven in Almelo uit de (high)tech, chemie, logistiek en bouw.

Ook neemt het College deel aan de innovatie box bij Heracles met als doel op laagdrempelige wijze netwerk te bouwen en te onderhouden met onderwijsinstellingen (Universiteit Twente, Saxion en ROC) en hightech bedrijfsleven.

  1. Voorkomen van instroom in de bijstand en beperken instroom van buiten Almelo werkplein/WU/

We gaan het Project Instroom Nieuwe inwoners (PIN) uitvoeren. Het project heeft als doel de instroom van buiten Almelo in de bijstand te beperken. In dit project wordt in samenwerking met woningcorporaties getracht om te voorkomen dat mensen die als gevolg van de vestiging in Almelo uitkeringsafhankelijk worden zich daadwerkelijk gaan vestigen in Almelo.

  1. Intensivering van de uitvoering van het handhavingsbeleid

We hebben een wettelijke verantwoordelijkheid in het toetsen op de rechtmatigheid van de verstrekte uitkeringen. Bij het aanvragen wordt toegezien op de juiste verblijfplaats, inkomsten uit andere bronnen en de vermogenssituatie. Wij onderzoeken gedurende een periode van 3 jaar op projectmatige basis het vermogen en/of inkomsten van onze klanten in het buitenland door alle bijstandsgerechtigden te benaderen met de vraag ons te informeren over eventueel eigen vermogen en bij vermoedens deze actief te toetsen. Bij twijfel worden vervolgonderzoeken ingesteld in samenwerking met het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF). Ook toetsen wij of men voldoende de Nederlandse taal beheerst en handhaven we waar nodig.

  1. Tegenprestatie naar vermogen

We benutten alle mogelijkheden en instrumenten in de Participatiewet actief om uitkeringsgerechtigden te activeren om de kans op werk te vergroten. Voorop staat betaald werk bij een reguliere werkgever. Daarom zetten wij, onder voorwaarde van maatwerk gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de bijstandsgerechtigde, ook de onbeloonde maatschappelijke tegenprestatie actief in bij het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Hierbij is het van belang dat iemand eerst zelf aangeeft wat hij/zij wil leren tijdens de tegenprestatie.

  1. Minimabeleid ondersteunend bij aan het werk gaan

Het doel is om ons minimabeleid taakstellend te laten zijn. Na eerdere aanpassingen in de collectieve zorgverzekering en de individuele inkomenstoeslag zijn er in 2020 ook wijzigingen doorgevoerd in de bijzondere bijstand en bij ‘Almelo doet mee’. Daarmee verwachten we binnen het budget te kunnen blijven. Al blijven er risico’s voor stijgende uitgaven via bijzondere bijstand, door met name de moeilijk te beheersen kosten van bewindvoering en effecten als gevolg van de Coronacrisis.  

Voor hoofddoel II "Almelo en haar subregio kent een krachtige, groeiende economie" voeren we de volgende projecten en activiteiten uit:

  1. Bevorderen vestigingsklimaat ondernemers

Met een aantrekkelijk vestigingsklimaat lokken we investeringen uit. Bereikbaarheid, logistiek en een kwaliteitsimpuls in het arbeidskapitaal spelen de ondernemers in de kaart. Om optimaal gebruik te maken van de inmiddels geopende 2e sluis bij Eefde zetten we stevig in op:

  • Aanpassing kanaal klasse VA, aanpassing kade Buitenhaven.
  • Top 3 logistieke hotspot: Regionale samenwerking via Regionaal havenbedrijf Twente en Twents Huis van de Logistiek.
  • Optimaliseren mobiliteit vrachtwagens.
  • Ingebruikname van een buslijn op het XL Businesspark.
  • Verbeteren hoofdinfrastructuur. De gemeenteraad stelde bij begroting in november 2019 middelen beschikbaar voor impuls infrastructuur 2021-2024. Komende jaren zullen hieruit o.a. H. Roland Holstlaan en Van Rechteren Limpurgsingel worden aangepast. Doel: betere doorstroming op deze wegen, zodat bedrijfsterreinen en binnenstad beter bereikbaar worden. In 2021 wordt H. Roland Holstlaan (noordelijk deel Schoolstraat - Nijreessingel) aangepakt. De gemeente heeft voor dit project subsidie van de provincie ontvangen.
  1. Ondernemersdienstverlening verbeteren

We blijven investeren in het verbeteren van de dienstverlening aan ondernemers en het contact met ondernemers via ons Ondernemersloket. In 2021 zal doorlopend gewerkt worden aan de kwaliteit van onze dienstverlening, verbetering van de interne samenwerking op vraagstukken van ondernemers, en de informatievoorziening. We moeten het Ondernemersloket meer op de kaart zetten zodat alle ondernemers de weg ernaar toe weten te vinden. Voor nieuw te vestigen bedrijven rollen we de rode loper uit.

Het team van de accountmanagers is vanaf medio 2020 versterkt met een nieuwe accountmanager. Vanuit het accountplan 2020-2021 richten de accountmanagers EZ zich op het gestructureerd contact leggen met het bedrijfsleven en ondernemersorganisaties.

In de tweede helft van 2020 voeren we een onderzoek uit naar de tevredenheid van ondernemers in Almelo. De uitkomsten zullen we gebruiken voor de verdere doorontwikkeling van dienstverlening.

In 2021 gaan we in samenwerking met het ROZ en vanuit het ondernemersloket het contact met starters en ZZP’ers uitbreiden. Speerpunt is om in 2021 de beschikbare ondersteuningsfaciliteiten voor startende en MKB ondernemers beter en verder te ontsluiten. Voor de ondernemers met groei-ambitie wordt het in 2019 gestarte project ‘Boosten van ondernemerschap’ in samenwerking met het ROZ voortgezet.

  1. Bedrijventerreinen

Ons belang is een aantrekkelijk aanbod van geschikte bedrijfskavels te hebben voor eventuele uitbreiding van Almelose bedrijven en aan te trekken nieuwe ondernemingen. Hierbij dienen aanbod en vraag in balans te zijn. Wij hebben hierover doorlopend overleg en afstemming in de regio en met de Provincie Overijssel. In 2020 verwachten wij de uitkomsten van het onderzoek naar Grootschalige kavels en Havengebonden kavels. Een mogelijk vervolg is een onderzoek naar de omgangswijze met de juridische kaders die thans van toepassing zijn op de kanaalsprongzone.

Het aanbod van bedrijfskavels in Almelo tot 2 hectare raakt op. In 2020 is de voorraad 17 hectare, maar nagenoeg volledig met mondelinge verkoopovereenkomsten vastgelegd. Deze overeenkomsten worden in 2020 omgezet in reserveringsovereenkomsten en verkoopovereenkomsten. In 2021 is duidelijk wat resteert aan vrije kavels.
De gedeprogrammeerde grond van Bedrijvenpark Twente Noord wordt via een ijskastprocedure achter de hand gehouden. Dit betekent een formeel uitgifteverbod dat getekend wordt met Provincie Overijssel voor 10 jaar. Met de mogelijkheid van eerdere uitgifte, afhankelijk van de marktsituatie en medewerking in het regionaal Twents overleg.

Revitaliseren bedrijventerreinen
Voor bestaande bedrijventerreinen is verduurzaming en revitalisering belangrijk om deze locaties toekomstbestendig en aantrekkelijk te houden. Op basis van een uitgevoerde scan door de provincie in de tweede helft van 2020 maken we een plan van aanpak voor de Almelose bedrijventerreinen.

  1. Verbeteren vestigingsklimaat voor (potentiële) werknemers van bedrijven: Almelo the place to be!

Voor werknemers van bedrijven zijn we een levendige, aantrekkelijke stad. We faciliteren partijen die werken aan een levendig Almelo:

  • Stichting Almelo Promotie, Inzet op evenementen en stadspromotie.
  • Initiatieven op Waterboulevard zoals Stichting Almelose Platbodems, bruidsboot en B&B op water

Stichting Almelo Promotie (SAP) voert voor de gemeente Almelo tal van promotie activiteiten uit, is verantwoordelijk voor de verdeling van de subsidiegelden voor evenementen en ondersteuning hiervan en functioneert als verbindend platform voor alle partijen die een positieve bijdrage willen leveren aan het imago van Almelo als aantrekkelijke stad om te wonen, werken en recreëren.
Veel evenementen konden in 2020 niet doorgaan en de onzekerheid over 2021 is groot. Dit najaar werken we samen met SAP aan een jaarplan. De focus zal komend liggen op het nog meer vermarkten en laten zien en beleven van het profiel van onze stad Almelo als winkel-, water- en (high)tech-/maakstad.

Met de realisatie van de havenkom ontstaan tal van watergerelateerde initiatieven rond de Water-boulevard. Om in de toekomst zoveel mogelijk bezoekers te kunnen laten genieten van Almelo als waterstad, is in 2021 nieuwe regelgeving van kracht die betrekking heeft op het gebruik van de Water-boulevard.
In het najaar van 2020 wordt een economische impact analyse uitgevoerd op de investeringen die nodig zijn voor het bevaarbaar maken van de vaarroutes van en naar de binnenstad. Op basis van de resultaten wordt het vervolg bepaald.

  1. Faciliteren van het MKB

Het MKB is onze banenmotor, de (stille) kracht van onze economie. Wij faciliteren via:

  • Het Ondernemersloket: zie hiervoor
  • Ons inkoopbeleid gericht op verbinding met lokale en regionale ondernemers: In 2021 zetten wij innovatieve en duurzame inkoopvraagstukken uit bij lokale en regionale ondernemers.
  • Het ROZ dat in samenwerking met het Ondernemersloket programma’s uitvoert voor startende ondernemers.

6.     Profileren van het economische vestigingsklimaat

Almelo heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat met prachtige bedrijven in de hightech, maakindustrie en logistiek. Dat moeten we veel meer promoten zodat het imago beter wordt en de aantrekkingskracht voor nieuwe bedrijven groter wordt. In 2021 gaan we Almelo nog meer neerzetten als een stad met prachtige bedrijven en een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Dat doen we door de inzet en activiteiten van de Stichting Almelo Promotie en andere partners als de Week van de Techniek, Ontdek Hightech Almelo, IKT Almelo, het innovatie initiatief van Heracles en anderen. Er is een initiatief om een promofilm te maken waarin Almelose bedrijven uit bovenstaande sectoren in beeld worden gebracht. Dit laat zien dat in Almelo een ruim en gevarieerd aanbod aan interessante werkgevers uit diverse sectoren gehuisvest zijn waar we als stad trots op zijn en dat helpt ons imago te verbeteren.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt de invoering van de BIZ Bedrijvenkring Bornsestraat met een jaar uitgesteld. Dat betekent dat in 2021 de gemeente een faciliterende rol blijft houden om invoering van de BIZ per 1 januari 2022 mogelijk te maken.

Deze pagina is gebouwd op 01/07/2021 12:01:28 met de export van 01/07/2021 11:59:45