Wat willen we bereiken?
Ambitie
“Almelo hier wordt gewerkt” is onze ambitie. Onze lokale economie is krachtig en heeft potentie en ruimte om verder te groeien. Onze inwoners voelen zich volop uitgedaagd om actief te zijn op de lokale/regionale arbeidsmarkt of op een andere manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij.
Visie
Almelo en de regio rondom zijn economisch sterker, met meer groei. Meer Almeloërs zijn aan het werk.
In Almelo zijn meer banen beschikbaar dan er beroepsbevolking is en toch heeft onze stad 60% meer bijstandsgerechtigden dan andere gemeenten in dezelfde grootteklasse. Er is sprake van een disbalans die jaren geleden is ontstaan en die grote impact heeft op de sociaal economische ontwikkeling van Almelo en op onze begroting. Onze ambitie is om die balans te herstellen.
Onderzoek heeft aangetoond dat Almelo een relatief grote voorraad sociale huurwoningen kent. En dat de huurders relatief een groter beroep doen op onze sociale voorzieningen (bijstand en zorg). Door samen met de woningcorporaties in te zetten op het verminderen van het aanbod aan sociale huurwoningen in Almelo verwachten we dat -op termijn- de stad meer in balans zal zijn. Deze conclusies en resultaten zijn verwerkt in de woonvisie die in het najaar ter besluitvorming voorligt aan de raad.
Investeren in onze stad loont: investeren in het vestigingsklimaat, investeren in Almeloërs en investeren in de samenwerking met partners heeft zich uitbetaald in een groei van de werkgelegenheid van 1.200 banen naar een totaal van 43.000 banen eind 2019, een groei van 2,9% en de derde snelle groeier in Twente (na Haaksbergen en Wierden). Ook laat Almelo in 2019 de grootste daling in werkloosheid zien in Twente (3,7%) en neemt ons bijstandsbestand af tot 2.587 uitkeringsdossiers. Tot aan maart 2020 lag het programma op koers richting de gestelde doelen en bijbehorende indicatoren voor 2020.
Echter, vanaf medio maart ervaren we de coronacrisis en de maatregelen die zijn genomen. Onzeker is nog hoe lang het gaat duren en hoe groot de economische schade zal zijn. Deze crisis is in eerste aanleg vooral een medische crisis die zijn wortels heeft buiten de economie. De economische ontwikkelingen hangen in grote mate samen met de beheersing van de pandemie en in hoeverre en in welk tempo de wereldhandel zich herstelt. Landelijke berekeningen laten zien dat in 2020 sprake zal zijn van een economische krimp (-5%) en geven een voorzichtige voorspelling van een mogelijk herstel in 2021 (+3%).
In Almelo zien we dit jaar (tot augustus 2020) een toename in het aantal bijstandsgerechtigden met ruim 100. Deze zelfde trend geldt voor de ontwikkeling van de WW. Alhoewel de opgaande lijn lijkt te stabiliseren blijft de ontwikkeling onzeker en is de opgave om mensen zo snel mogelijk weer naar werk te begeleiden.
Tegelijkertijd zien we ook de kracht en diversiteit van de Almelose en regionale economie. De vrijetijdseconomie (horeca en evenementen) en de retail is en wordt nog steeds hard geraakt maar is voor zover mogelijk weer opgestart binnen de gestelde kaders. Onze industrie draait veelal nog volop door en in de logistiek zien we groei in het online shoppen terwijl het internationale transport sterk is afgenomen.
We proberen onze ondernemers, klein en groot, zo goed mogelijk te ondersteunen door snel in te spelen op vragen en zelf proactief contact te houden en te leggen. We zijn actief naar nieuwe aanvragers van bijstand door hen waar mogelijk direct richting een nieuwe baan te begeleiden.
We blijven ook in 2021 volop inzetten op de uitvoering van onze projecten en beleid met een aantal nieuwe accenten als het gaat om het continu arbeidsfit houden van bijstandsgerechtigden, het beperken van nieuwe instroom in de bijstand van buiten Almelo, het kunnen blijven aanbieden van aantrekkelijke bedrijfsterreinen en het profileren van het goede economische klimaat en bedrijven van Almelo.
Strategische en operationele doelstellingen
Samen met de stad zijn de doelen voor het programma Economie en Participatie bepaald. Binnen de verschillende projecten wordt samengewerkt met partners, inwoners en ondernemers. De Provincie Overijssel en de regio Twente zijn belangrijke partners in het realiseren van onze doelen.
De coronacrisis heeft impact op het bereiken van de doelstellingen binnen het programma vooral als het gaat om de ontwikkeling van de bijstand en de werkgelegenheid. En alhoewel we nog steeds gaan voor het realiseren van de ambities, moeten we reëel zijn en de kwantitatieve streefwaarden op de indicatoren aanpassen. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van de meest recente ramingen van het CPB, de doorrekeningen naar de lokale/regionale situatie (door Kennispunt) en onze eigen kennis en beeld van de Almelose situatie. Mochten er onverhoopt nieuwe (gezondsheids)maatregelen worden genomen die onze economie raken, zullen we opnieuw naar de impact op de geformuleerde indicatoren moeten kijken.
Hoofddoel I: Almelo, hier wordt gewerkt
1. In 2022 doen minder Almeloërs een beroep op de bijstand en gaan meer Almeloërs van bijstand naar werk.
- Een betere ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen dan in andere gemeenten. (aantal uitkeringen per 1.000 inwoners vergeleken met het gemiddelde van Nederlandse gemeenten met 50.000 - 100.000 inwoners)
- Minder mensen in de bijstand: De ingeslagen weg in 2018 zijnde een ambitie van 2.200 uitkeringen in 2022 lijkt nu niet meer reëel, alhoewel we daar op termijn wel naar terug moeten. We passen onze ambitie voor deze bestuursperiode aan naar 2.575 uitkeringsdossiers eind 2021 (de score van eind 2019) en willen ons sterk maken om in 2022 uit te komen rond de 2.500 dossiers. We benadrukken nogmaals dat we hierbij erg afhankelijk zijn van het verloop van de coronacrisis.
2. In 2022 sluiten vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt beter op elkaar aan.
- Minder spanning tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt (in 2022 naar “gemiddeld”, UWV spanningsindicator).
3. In 2022 zijn meer Almeloërs in staat om in de veranderende arbeidsmarkt aan het werk te komen of te blijven.
- Minder mensen die terugkeren in de bijstand na een periode bijstandsonafhankelijkheid (in 2022 naar 20 mensen).
4. In 2022 zetten meer Almeloërs zich in voor hun stad of buurt.
- Meer bijstandsgerechtigden zetten zich in voor de samenleving (aantal mensen uit het uitkeringenbestand dat actief is in vrijwilligerswerk)
Hoofddoel II: Almelo en haar subregio kent een krachtige, groeiende economie
- In 2022 is Almelo aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven
- Meer banen: de ambitie van plus 4.000 banen passen we aan naar plus 3.000 banen in 2022.
Een beter ondernemersklimaat (rapportcijfer 7 in 2022).