Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

In de Kadernota Weerstandsvermogen en Risicobeheersing 2014 staan de beleidsdoelstellingen, uitgangspunten en strategie vermeld:

  1. De gemeente Almelo streeft naar een ratio weerstandsvermogen van minimaal 1,0.
  2. Tegenvallers gedurende het jaar worden opgevangen door bijsturing binnen het hoofdtaakveld. Gedurende het jaar wordt geen tussentijds beroep gedaan op de algemene reserve, met uitzondering van de bestuursrapportage (huidige tussenrapportages).
  3. Incidentele meevallers vloeien bij de bestemming van het jaarresultaat naar de algemene reserve. Tussentijds aanwenden voor bijsturing van incidentele knelpunten binnen het hoofdtaakveld is toegestaan.
  4. Voor investeringen geldt dat kosten en opbrengsten realistisch en met toereikende buffers voor onvoorzien worden geraamd. Het opstarten van risicovolle projecten wordt vermeden.

In kwartaal 4 van 2020 wordt er een nieuwe Kadernota Weerstandsvermogen en Risicobeheersing vastgesteld. Hierin wordt integraal risicomanagement geïntroduceerd, een methode om breed invulling te geven aan risicomanagement. Daarbij worden niet alleen de (wettelijke) kaders gevolgd, maar ook het risicobewustzijn wordt gestimuleerd. Hierdoor is de gemeente Almelo voorbereid op onverwachte zaken en is tijdig in beeld wat er misgaat, of dreigt te gaan. Risicomanagement zien we niet als afzonderlijke activiteit, maar maakt integraal deel uit van alle (management)processen en zorgt ervoor dat bewustwording en het beheersen van risico’s doorlopend aandacht heeft.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 01/07/2021 12:01:28 met de export van 01/07/2021 11:59:45