In 2021 geven we uitvoering aan de in 2020 vastgestelde wijkopgaven. In de wijkopgave is voor elke wijk en voor elk dorp beschreven waar de opgave voor de betreffende wijk of dorp ligt. Een wijkopgave geeft maatwerk per wijk. Het wijkkompas, de kennis van de wijk/dorp en een verdieping met andere partijen die werkzaam zijn in de wijk zijn de input voor de wijkopgave.
Elke wijkregisseur neemt één prioritair thema of buurt. Daarmee krijgt de doorontwikkeling van stadsdeelcoördinator naar wijkregisseur vorm.
Voor deze ontwikkeling hoeven we niet het wiel opnieuw uit te vinden. In Nederland wordt in verschillende gemeenten gewerkt vanuit het perspectief van wijkgericht werken. In de komende twee jaar wisselen we ervaringen en opgedane kennis uit met gemeenten met schaalgrootte als Almelo.
Daarnaast kijken we ook naar andere organisaties die systemen hebben ontwikkeld waarmee vroegtijdig signalen op een gestructureerde wijze opgehaald en beoordeeld worden. Een voorbeeld hiervan is de systematiek van Permanent Alert die ook door Rijkswaterstaat, Ministerie van I&W en diverse andere grote bedrijven wordt gebruikt.
In het komende jaar willen we experimenteren met andere vormen van het betrekken van inwoners, organisaties bij toekomstige opgaven/ontwikkelingen. Doel is meer inwoners in alle diversiteiten van Almelo te bereiken. Als voorbeeld de zogenaamde ABCD methode van Asset Based Community Building of de ‘koffiemok methode’ zoals die in de gemeente Oldenzaal wordt gehanteerd.
Uiteraard blijft elke wijkregisseur het eerste aanspreekpunt in en voor de wijken, zowel extern als intern.
Wijk-, programma- en lijnsturing hangen samen. De projecten uit de verschillende programma’s en uit de lijn vinden plaats in de wijken en dorpen van Almelo. Andersom dragen projecten uit de wijk of dorp bij aan het realiseren van doelen uit de programma’s of lijn. Als voorbeeld de aanleg van geveltuintjes in een wijk draagt bij aan de doelen van het programma Duurzaamheid en aan de klimaatdoelstellingen in de lijn.